Állami fenntartású kulturális intézmények

Sică Alexandrescu Színház

A Sică Alexandrescu színházat 1946-ban alapították Nép Színháza (Teatrul Poporului) néven, jelenlegi épületébe 1959-ben költözött. 1969-ben neve Drámai Színház (Teatrul Dramatic) lett. 1994-től viseli korábbi rendezője, Sică Alexandrescu (1886–1973) nevét. Itt kerül megrendezésre 1978 óta a Kortárs Dráma Fesztivál, 1993 óta pedig a Kortárs Színházfesztivál. Időnként magyar előadásoknak is otthont ad.
Címe:
Piaţa Teatrului Nr. 1
Jegypénztár:
hétfő–péntek: 11:00–19:00
szombat–vasárnap: 15:00–19:00
Tel: +4 0268 412 969
Email: office@teatrulsicaalexandrescu.ro

Arlechino Bábszínház

Eredetileg a Színház bábtársulataként jött létre, de 1991 óta önálló intézménykény működik.

Címe:
Str. Apollonia Hirscher, Nr. 10, Brașov
Tel.: 0735 870 733 (luni – vineri)
Tel.: 0787 685 125 (sâmbătă – duminică)

Brassói Opera

A Brassói Operát 1953-ban alapították, Dalszínház néven.

Címe:
Str. Bisericii Române, Nr. 51, Brașov
Tel.: +4 0268 419 380
E-mail: operabrasov@yahoo.com
Web: www.opera-brasov.ro

Brassói Filharmónia

A Brassói Filharmonikus Tásaság (Kronstadter Philharmonische Gesellschaft) eredetileg a szászok zenei társulata volt, de a város minden polgára fele nyitott volt, nemzetiségtől függetlenül. 1878 május 6-án tartott első koncertjén Mozart Varázsfuvolájának nyitányát és Beethoven hatodik szimfóniáját mutatták be. Olyan nagyságok léptek fel benne, mint Liszt Ferenc, Ciprian Porumbescu vagy George Enescu. A Filharmónia keretein belül működik a Szimfonikus Zenekar mellett, a Kamarazenekar és a Gaudeamus Quartet.

Címe:
Str. Apollonia Hirscher, Nr. 10, Brașov
Tel.: +4 0268 473 058
E-mail: filarmonicabrasov@yahoo.com
Web: www.filarmonicabrasov.ro
Jegyiroda:
hétfőn és szerdán: 12:00 – 15:00
Kedden és csütörtökön: 16:00 – 18:00

Redut Ház

A Redut ház ma is a város jelentős kulturális központja, falai között több népi, klasszikus, modern művészeti csoport működik, színpadán pedig évente több száz előadásnak tapsolhat a közönség.
Címe:
Str. Apollonia Hirscher, nr. 8, Brașov
Tel.: +4 0268 419 706
Fax: +4 0268 475 239
E-mail: centrulcultural_reduta@yahoo.com
Jegyiroda
Hétfő-péntek: 11:00 – 13:00 és 15:00 – 18:00

Transilvania Egyetem Multikulturális Központja

Kortárs művészeti központ, mely a képzőművészeti tárlatoktól kezdve a táncművészeti előadásokig számos műfajnak teret ad. Gyakorta helyszíne magyar rendevényeknek.

Cím:
Bd. Eroilor 29.
E-mail: cultural@unitbv.ro
Web: www.unitbv.ro/cultural

Néprajzi Múzeum

A brassói Néprajzi Múzeum a Rezső körúton álló Szász Iparosegylet (Gewerbeverein) egykori székházában található. 1967-ben alapították, 1990-től önálló intézményként működik. Szervezetileg három külső gyűjtemény tartozik hozzá.
A múzeum Brassó megye négy néprajzi tájának (Barcaság, Fogarasi-medence, Kőhalom vidéke, Törcsvár vidéke) 17–20. századi életét mutatja be. Hivatása, hogy kutassa és megőrizze a délkelet-erdélyi hagyományokat és értékeket.
Központi épület, Brassó
A Rezső körúton álló épület földszintjén a hagyományos textilipart és a román falusi hagyományokat bemutató állandó kiállítás és változó ideiglenes kiállítások láthatók.
Gheorghe Cernea néprajzi múzeum, Kőhalom
Termeiben Kőhalom néprajzi tájára jellemző kiállítás tekinthető meg: fazekasság, állattartás, földművelés, szövés. Egyik terem 20. századi román parasztház szobájaként van berendezve.
Néprajzi múzeum, Négyfalu
A kiállítás a hétfalusi csángók és a román mokányok életét és művészetét mutatja be. Egyik terem csángó tisztaszobaként van berendezve.
Városi Civilizáció Múzeuma, Brassó
A múzeum 2010-ben nyílt meg a Closius-házban, Brassó főterének egyik épületében. Románia első ilyen jellegű létesítménye. Négy szinten mutatja be a város polgárainak életét a 17.–20. századok között. Az alagsorban és a földszinten a brassói kereskedelmet, a vásárokon árult portékákat, a keleti és nyugati kultúra találkozását mutatják be; az első emelet termei korabeli patricius-szobákként és műtermekként vannak berendezve. A manzárd időszaki kiállításoknak ad helyet.

A város nagyrendezvényei

Magyar Színházfesztivál Brassó

Első magyar színházfesztivál Brassóban 2017. október 26-29. között rendezték meg. Toró Tamás, a fesztivál főszervezője 2019-ben elmondta, kiemelten fontos számukra, hogy a jelenleg húszezres magyar lakosság nívós színházi előadásokat láthasson, annak ellenére, hogy egyelőre nincs Brassóban magyar színi társulat. A fesztivál alapgondolata ez volt, három évvel ezelőtt, amikor az elsőt szervezték, de a jövőben szeretnék elérni, hogy önálló színházi tagozata legyen a brassói magyarságnak. A magyar színházfesztivál másik célja, hogy rászoktassák a közönséget a komolyabb darabokra, ugyanis vígjátékszerű műfajokból és operett-előadásból válogathatnak, de a dráma és más műfajok alulmaradnak.

Aranyszarvas

Az Aranyszarvas fesztivált első alkalommal 1968-ban szervezték meg. Tizenhét kiadást ért meg eddig, az utolsóra 2009-ben került sor. 2009 után a Román Televízió pénzhiány miatt nem tudta többször megszervezni, viszont nem akar lemondani az Aranyszarvas védjegyről, így mások sem tudnak ilyen nevű fesztivált rendezni. Az Aranyszarvast közel egy évtizedes szünet után élesztették újra: a tizennyolcadik kiadást 2018-ban szervezték meg, 50 évvel az első megrendezés után, Románia fennállásának 100. évfordulóján.
Az évek során olyan zenészek léptek fel a brassói rendezvény színpadára, mint Diana Ross, Amalia Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow,Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Barbara, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers. Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink és még sokan mások.
Magyar résztvevők többek között Kovács Kati (1968), Koncz Zsuzsa (1971), Dancs Annamari (2008).

Brassói magyar napok

Idén tizedik alkalommal szervezik meg a város magyarságának kulturális rendevényét.

Brassó Megyei Magyar Ifjak Napja

Brassói Városnapok

A Jazz és blues fesztivált 2013 óta szervezik meg minden év szeptemberében.

Drakula Nemzetközi Filmfesztivál

Kulturális intézmények

Reménység Háza

A Reménység Háza a brassói III-as számú református egyházközség központja. A templomból, rendezvénytermekből, vendégházból álló épületegyüttest 1992. október 4-én adták át; építését Ménessy Miklós lelkész kezdeményezte, tervezője Marian Renèl, kivitelezője Radnóti Attila volt.

Nevét abból a meggyőződésből kapta, hogy a brassói magyarságot, magyar református közösséget az Istenben való reménykedés jellemzi

A „magyar házat” nélkülöző Brassóban a Reménység Háza magyar kulturális központként szolgál és vezető közösségszervező szerepet tölt be a szórvány életében; a rendezvényteremben rendszeresen tartanak előadásokat, koncerteket, kiállításokat, tanfolyamokat, vetélkedőket.

APÁCZAI CSERE JÁNOS KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET

Székháza és rendezvényeinek helyszíne: a Reménység Háza Református Keresztyén Központ

Postacíme: 500168 Brasov, str. General Dumitrache nr. 20, bl. 257, ap. 9. RO

Elnöke: Házy Bakó Eszter művelődésszervező.

Vezetőségi tagok: Bartha Judit alelnök, Antal Tünde titkár, Vetró B. Sebestyén András, Balogh Árpád.

Célja: valódi kulturális értékek terjesztése, közösségfejlesztés, a brassói magyar kultúrközösség fejlesztése, hagyományok ápolása, identitástudat erősítése a szórványban, kapcsolatteremtés a Kárpát-medencében élő magyar közösségekkel.

Tevékenységi területe:

 • közművelődési rendezvények szervezése.
 • Ismeretterjesztő előadások,
 • Hagyományápoló- és teremtő rendezvények,
 • Megemlékező ünnepségek neves személyiségekről, történelmi eseményekről,
 • Emlékjelhagyások,
 • Országos és megyei szintű vetélkedők,
 • Helytörténeti kutatások és vetélkedők,
 • Könyvbemutatók, író- olvasótalálkozók,
 • Képzőművészeti, népművészeti és fotó kiállítások,
 • Hivatásos előadóművészek, művészeti csoportok előadásainak szervezése.
 • Hagyományos rendezvények:

1. Magyar Kultúra Napja, január,
2. Barcasági néptánc-találkozó, In memoriam Reiff István, február,
3. Március 15 – ünnepi műsor,
4. Húsvét előtti hímes tojásírás kiállítás és tanfolyam,
5. Költészet és Közművelődés Napja, április,
6. Sokadalom – kézműves seregszemle, május,
7. Szent-István napi megemlékezés, augusztus,
8. Mártírjaink napja, november 4.
9. Bartalis János vers- és énekmondó verseny, november,
10. Karácsonyi jótékonysági vásár és adventi koncert.

Rendezvényeinken rendszerességgel fellépnek helyi öntevékeny együttesek, egyéni előadók és meghívott hivatásos művészek.

A REMÉNYSÉG HÁZ KULTURÁLIS TEVÉKENYSÉGEINEK SZERVEZÉSÉT  AZ EGYESÜLET ELNÖKÉVEL KELL EGYEZTETNI:

Házy Bakó Eszter: tel. +40-(0)740-420638, tel/fax: +40-(0)268-472101,

e-mail: hbeszter@index.hu